Íme az optimális kerti kiülő méretek – így tervezzünk

Egy saját udvar megléte mindig óriási előny, ám ahhoz, hogy kellőképp kiélvezhessük a szabad levegő nyújtotta pluszt, a kerti kiülő méretek meghatározásánál nagyon körültekintő módon kell eljárnunk. Különösképp igaz ez olyankor, ha mi magunk szeretnénk a pihenőhelyet összeállítani. Ez utóbbi amúgy egy remek alternatíva, hiszen a készen kapható modellek általában amúgy sem felelnek majd meg teljes mértékben elvárásainknak.

Az egyedileg kiszámolt kerti kiülő méretek alapján összeállított darabok esetében azonban biztos, hogy pontosan akkora lesz az építmény, ami minden szempontból kifogástalan lesz számunkra. A kifogástalan eredmény érdekében ezért egy precíz kalkulációval kell indítanunk a kivitelezés folyamatát. A kerti kiülő méretek meghatározásánál mindenképpen vegyük számításba, hogy átlagosan és maximum hányan szeretnénk majd egyszerre helyet foglalni benne. Felesleges túlméretezni az ülőhelyek számát, ám az is roppant kellemetlen, ha a rendszeres baráti összejöveteleken mindig akad olyan, akinek állnia kell.

Egy kerti kiülő tetővel az igazi

Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám a kerti kiülő méretek kiszámításánál jóval nagyobb dilemmát jelenthet magának a formának a kiválasztása, ugyanis manapság már számtalan különféle modell közül kell ezt megtennünk. Egy dolog azonban biztos, mégpedig az, hogy egy kerti kiülő tetővel együtt látja csak el igazán a feladatát. Egyrészt ez megvéd minket a napsugárzástól és a csapadéktól is, de magának az építménynek az állagmegóvásáért is felel.

 

Bármennyire is gondosan kezeljük ugyanis a fát, a folyamatos nedvesség és az UV-sugárzás egy idő után kikezdi annak anyagát. Ezért aztán ha egy mód van rá, akkor ne nyitott kiülőt vásároljunk, illetve készítsünk. Természetesen a kerti kiülő méretek kiszámításánál érdemes úgy gondolkodnunk, hogy kényelmesen fel lehessen benne állni és ne üssük be a fejünket az alacsonyra helyezett fedél miatt. Ugyanígy a bejáratot is ajánlott aránylag szélesre tervezni, már csak azért is, mert ha a szélén is ül valaki, akkor mellette is kényelmesen el kell majd férni a ki- és belépéskor.

Hogyan gondolkodjunk a kerti kiülő méretek megszabásánál?

A legegyszerűbb megoldást persze az jelenti, ha alaposan túlméretezzük az építményt, így biztosan elegendő helyet biztosít, még egy nagyobb összejövetel esetében is. Ez azonban több szempontból sem túlságosan szerencsés. Az átlagos kerti kiülő méretek ugyanis jó okkal kisebbek, mint ahogy azt esetleg előzetesen gondoltuk volna. Egyfelől szem előtt kell tartanunk a karbantartásigényt.

Mivel egy ilyen objektum szinte kivétel nélkül fából készül, azt időről időre (ideális esetben minden szezon elején) le kell kezelni annak érdekében, hogy ne száradjon ki. Nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy ezt a feladatot mennyivel egyszerűbb egy 4-5 négyzetméteres alapterületű pavilonnál megtenni, mint egy háromszor, négyszer ekkoránál. Ne feledjük el, hogy ez az objektum inkább legyen az olcsó kert ötletek egyike, mintsem egy folyamatos problémaforrás. Ugyanakkor a kerti kiülő méretek vonatkozásában van még egy tényező, amit feltétlenül szem előtt kell tartanunk, ez pedig nem más, mint az ár. A faanyag napjainkban már meglehetősen drága, így aztán ha nem szeretnénk súlyos milliókat elkölteni, akkor tanácsos nagyon precízen kiszámolni a szükséges dimenziókat.

Optimálisabb választást jelenthet egy rönk kiülő?

Ami a filagória megjelenését illeti, elsősorban az ízlésünkre kell hagyatkoznunk. Természetesen sokat nyomhat a latban, hogy melyik faanyag épp mennyibe kerül, de összességében egy deszkákból készült felépítmény ára nem tér el jelentősen a rönk kiülő költségeitől. A ráfordítás volumenét sokkal inkább a kerti kiülő méretek határozzák meg, erre érdemes tehát a fő hangsúlyt fektetnünk. Természetesen a rönk is igényli a rendszeres karbantartást, ha ezt elhanyagoljuk, akkor pár éven belül nagyon csúnyán elrepedezhet.

A legfontosabb, hogy a kerti kiülő készítése házilag tervrajz alapján történjen

Bizonyos esetekben valamilyen gyors megoldásra van szükségünk, ám ha jót akarunk magunknak, akkor ilyenkor inkább a bérlés mellett tesszük le a voksunkat. Egy filagória összeállítása a kezdeti lépésektől kezdve a kulcsrakész állapotig akár heteket is igénybe vehet.

A kerti kiülő méretek meghatározása mellett ugyanis számtalan egyéb szempont meghatározására is időt kell szakítani. Ha csak nem ez a szakmánk, akkor soha ne kezdjünk bele találomra a munkába, mert garantáltan kudarc lesz a vége. A kerti kiülő készítése házilag tervrajz alapján kell, hogy történjen, így biztosan minden elem a helyére kerül és az illesztések is precízek lesznek. Ne felejtsük el, hogy hosszú évekre, optimálisan évtizedekre készül a kiülő, ezért a minőség a legfontosabb tényező.