Így lesz kifogástalan a betonba fúrás

Otthonunk kisebb felújításainál, de akár dekorációk elhelyezésénél is gyakorta felmerülhet betonba fúrás szükségessége. Míg a hagyományos falazat esetében már egy középkategóriás géppel is kifogástalan eredmények érhetők el, addig itt bizony nagyon körültekintő módon kell eljárnunk, különben szinte biztos, hogy nem járunk majd sikerrel. Két tényezőre kell kiemelt figyelmet fordítanunk és ezek egyformán kardinálisok.

Az egyik a fúrószár megválasztása. Tudniillik betonba fúrás esetén az acélfejjel rendelkező módozatok egyáltalán nem használhatók, ezért mielőtt nekivágnánk a munkálatoknak, feltétlenül szerezzük be a specifikusan erre a célra kifejlesztett készletet. Ezek általában jóval tompább kialakításúak és rendkívül kemények. Legalább ilyen lényeges azonban a megfelelő gép beszerzése is, ez utóbbit ráadásul számtalan tévhit lengi körül.

A betonba fúrás csak a megfelelő eszközökkel lehetséges

A sima forgómozgás még a megfelelő szár birtokában is hatástalan, ám a ma kapható gépek szinte mindegyike rendelkezik ütvefúró opcióval. Ezeknél a masináknál a kalapáló mozgást egy ütőmű hozza létre, jellemzően körmöstárcsás architektúrára épülve.

 

Jellemzőjük a magas fordulatszám és az ebből fakadó jelentősebb ütési energia. Hobbicélú felhasználás esetén a leggyakrabban egy ilyen géppel történik a betonba fúrás. Aránylag kevesen tudják azonban, hogy ez a megoldás közel sem tekinthető optimálisnak. A beton keménysége miatt ugyanis a magas fordulatszám hatására rengeteg hő keletkezik, ami a szár megolvadásával jár, főképp, ha valamilyen kisebb akadályba ütközünk menet közben.

Ezért aztán ha ütvefúróval dolgozunk, akkor nagyon körültekintően kell eljárnunk és kiemelt figyelmet kell fordítanunk a szakaszos haladásra. Ellenkező esetben a betonba fúrás drága mulatsággá válhat, hiszen nem csak a szárak mennek villámgyorsan tönkre, de a gép sem bírja majd sokáig a fokozott terhelést.

Így történik szakszerűen a beton lyukfúrás

Természetesen létezik olyan masina, amit kifejezetten erre a célra alkalmazhatunk. Ez pedig nem más, mint a pneumatikus fúrókalapács. A sűrített levegővel működő egység ugyanis úgy képes nagy energiát továbbítani, hogy ahhoz nem szükséges magas fordulatszám.

Ennek köszönhetően a beton lyukfúrás gyorsan és gazdaságosan megoldható, hiszen nem kell a túlmelegedéstől tartanunk, így egyetlen fúrószárral hosszú ideig dolgozhatunk. Ráadásul ha gyakorta felmerül a betonba fúrás iránti igény, akkor főképp megéri egy ilyen beszerzése mellett döntenünk, hiszen már középkategóriás, alacsony bekerülési költséggel bíró modellek is kiváló teljesítményre képesek.

Vásárláskor fektessünk nagy hangsúlyt a garanciaidőre és mindenképpen olyan gyártó mellett tegyük le a voksunkat, amelyik már régóta a piacon van és megbízhatóságáról híres.

Erre figyeljünk falfúrás közben

Az optimális gép és a specifikus kiegészítők megléte esetén a betonba fúrás nem tekinthető egy túlságosan bonyolult műveletnek. Mindössze néhány alapvető szempontra kell odafigyelnünk és garantáltan sikerrel járunk majd. A legfontosabb, hogy a falfúrás alkalmával mindig szakaszosan dolgozzunk. Különösképp igaz ez, amikor nagyobb átmérőjű lyukat kell készítenünk.

Elsőként nem tanácsos 5 milliméternél vastagabb szárral kezdeni, innen pedig több lépcsőben, nagyjából 2-3 milliméterenként haladjunk. Így nem csak a gép élettartamát növelhetjük meg, de elkerülhetjük a fal károsodását is. Kifejezetten nagy furatátmérők kapcsán pedig legyünk nagyon óvatosak. Tudniillik ha nem az optimális módon történik a betonba fúrás, akkor az akár komoly repedéseket is okozhat az ingatlanban, aminek a helyrehozatala fáradtságos és költséges.

Kellő tapasztalat hiányában ilyenkor érdemes lehet a betonba fúrás feladatát profi szakemberre bízni, főképp, ha a szükséges eszközökkel sem rendelkezünk.

A beton fúrás nagy körültekintést igényel

Amennyiben csak egyetlen munkáról van szó, azért aligha kifizetődő külön fúrókalapácsot vásárolni, vagy bérelni, miképp a szárakat sem fogjuk többet használni. Azt is tartsuk szem előtt, miszerint a betonba fúrás csak optimális esetben megy probléma nélkül, hiszen bármikor elakadhatunk egy kavicsban, vagy a megerősítést szolgáló acélban.

Egy profi szakember ilyen pillanatok alatt el tudja dönteni, milyen módon végezhető el sikeresen a beton fúrás, míg laikusként valószínűleg egy újabb lyuk kialakítása marad az egyetlen lehetséges alternatíva. Így aztán tanácsos mérlegelnünk. Ha a betonba fúrás rendszeresen felmerülő munkafolyamat, akkor megéri a beruházást és a gyakorlást, ellenkező esetben azonban bízzuk hozzáértőkre a feladatot.