Milyen szempontok alapján válasszunk akkus fúró csavarozót?

A házi barkácsolások alkalmával bizony jó, ha kéznél van néhány olyan sokoldalú és praktikusan használható munkaeszköz, mint amilyen az akkus fúró csavarozó. Már a megnevezéséből is látszik, hogy egy igazi multifunkciós szerszámról van szó, amit az akkumulátoros kialakításnak köszönhetően nagyon kényelmesen tudunk használni.

Ha nekiállunk a kínálat böngészésének, akkor az első, amire felfigyelünk az valószínűleg a széles kínálat lesz. Ugyanis ez tipikusan az a szerszám, ami számos különböző kivitelben készül. Mi alapján érdemes választani? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, hogy végül rátaláljunk a minden szempontból tökéletes akkus fúró csavarozóra? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre hozzuk a válaszokat, hogy segítsünk a döntésben.

Teljesítmény

Nem vitás, hogy az egyik legfontosabb szempont a csavarozási funkcióval rendelkező, akkus fúró megvásárlásakor a teljesítmény. Minél nagyobb egy szerszám teljesítménye, annál nagyobb erőt fejt ki, és annál gyorsabban tudja ellátni az adott feladatot, ami jelen esetben a fúrás, illetve a csavarozás. Ha már egyszer arra adjuk a fejünket, hogy beszerzünk egy ilyen munkaeszközt, akkor mindenképp érdemes a nagyobb teljesítményű változatok közül választani. Különösen igaz ez akkor, ha nem csak egy-két alkalommal fogjuk használni, hanem rendszeres segítőnk lesz az otthoni barkácsolások során.

Ergonómia

 

Az ergonómia lényegében nem más, mint a készülék külső kialakítása, ami nagymértékben meghatározza, hogy mennyire lesz kényelmes a használata. Abban minden bizonnyal egyetértünk, hogy egy olyan akkus fúró csavarozót, amit könnyen meg tudunk fogni, és ami más tekintetben is komfortos használatot tesz lehetővé sokkal szívesebben használunk, mint egy olyat, aminél erre a készítők nem helyeztek hangsúlyt. A kényelmes használathoz többek között a készülék formája, a rajta található ívek, domborulatok, a markolat mérete, fogása, felülete mind-mind hozzátartozik. Ezekre a jellemzőkre különösen akkor fontos odafigyelni, ha már előre tudjuk, hogy sokat és sokszor fogunk vele dolgozni.

Töltési és üzemidő

Az akkus fúró csavarozó egyik legfontosabb sajátossága, hogy akkumulátorral működik, amit időnként ki kell venni, és fel kell rakni a töltőre. Éppen ezért az is egy fontos kérdés, hogy mennyit tudunk vele dolgozni, mire lemerül. Illetve az is rengeteget számít, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy az akkumulátor 100%-ig feltöltődjön. Ezek az adatok ugyanis nagymértékben befolyásolják, hogy mennyire tudunk folyamatosan haladni a munkánkkal.

Tartozékok

Ezeknek a szerszámoknak többek között meg van az az előnye, hogy különböző tartozékokat, kiegészítőket is lehet rögzíteni hozzájuk. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ezek a segédeszközök kényelmesebbé vagy épp hatékonyabbá teszik a munkavégzést. Tehát mindenképp segítenek abban, hogy a barkácsolás könnyebb, egyszerűbb legyen.

Mindig az adott modelltől függ, hogy milyen tartozékokat lehet felszerelni rájuk, ezek lehetnek például különböző fúró- illetve csavarozófejek, ütvefúró fejek, de hozzájuk lehet csatlakoztatni egy flexibilis tengelyt is. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy az akkus fúró csavarozót nehezen hozzáférhető helyeken is nagy hatékonysággal, és a lehetőségekhez mérten kényelmesen tudjuk használni.

Ár

És a lista természetesen nem lenne teljes, ha nem említenénk meg az árat is, hiszen sokak számára az is egy fontos – ha nem a legfontosabb – szempont a készülékvásárláskor. Mint, ahogy a legtöbb szerszám, az akkumulátoros fúró csavarozó esetében is igaz, hogy a minőség és az ár között egyenes arányosság van. Azaz minél magasabb a minősége az adott készüléknek annál drágább.

Az olcsóbb változatok általában kisebb teljesítménnyel, illetve rövidebb üzemidővel rendelkeznek és az is előfordulhat, hogy sokkal kevesebb tartozék csatlakoztatható hozzájuk. Látható tehát, hogy van néhány tényező, amit mindenképp szem előtt kell tartanunk, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő akkus fúró csavarozót. A lényeg, hogy semmiképp se mondjunk le az igényeinkről, mert egy kiváló minőségű változat, amit hatékonyan és kényelmesen lehet használni kincset ér!