Balkezesek világnapja: miért van szükség balkezes szerszámokra?

Bár biztosan sokan nem hallottak még róla, de augusztus 13. a balkezesek világnapja. Megszokhattuk már, hogy a társadalmunk jelentősebb kisebbségeiről megemlékezünk az év valamely napján. A balkezesek aránya pedig nagyjából 8 és 15% között mozog, ha a felnőtt lakosságot tekintjük, így mindenképpen megérdemlik a figyelmet. Amíg korábban sokszor durva módszerekkel, büntetésekkel próbálták meg a balkezes embereket átszoktatni a jobb kéz használatára, mára ez a szemléletmód szerencsére meghaladottá vált. Helyettük megjelentek a különböző, kifejezetten az ő számukra készült eszközök, szerszámok.

Mióta létezik a balkezesek világnapja?

A hagyomány már viszonylag hosszú múltra tekint vissza: 1976-ig kell visszamennünk az időben, hogy az első ilyen alkalmat megtaláljuk. Ekkor egy bizonyos Dean R. Campbel, a Balkezesek Nemzetközi Egyesületének alapítója ünnepelte meg a balkezeseket. Majd az általa alapított szervezet érte el, hogy 1992. óta augusztus 13. a balkezesek világnapja.

Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a jobbkezesek dominálta világban a balkezeseket érő nehézségekre, akadályokra, amelyekkel a balkezesek szembesülnek mindennapi életük során, valamint tudatosítsa az emberekben a balkezesség jelentette előnyöket és hátrányokat. Ezek a hátrányok sok területen megjelenhetnek, hiszen a világ alapvetően a jobbkezesek köré épül fel, elegendő ha csak a közlekedésre gondolunk, például a jobbkéz szabályra vagy a jobbra tartási kötelezettségre.

 

A született balkezesekkel kapcsolatban elmondható, hogy esetükben a jobb agyfélteke a dominánsabb. Ez a rész felel a geometriai készségekért, a térérzékelésért, ugyanúgy, mint ahogy a zene is az agy jobb oldalát aktivizálja. Éppen ezért, a balkezesek esetében elmondható, hogy nagyobb arányban kerülnek ki közülük művészek, jellemzőbb rájuk a kreativitás. Létezik ugyanakkor az úgynevezett szerzett balkezesség is – ilyen lehet, amikor valakinek egy komolyabb sérülés éri a jobb kezét és elkezdni a másikat használni. Különösen kisgyerekkorban jellemző, hogy ezt annyira megtanulja, hogy a gyógyulás után is megmarad balkezesnek.

Miért van szükség balkezes szerszámokra?

Alapvetően az is elmondható a balkezesekről, hogy a jobbkezes világban sok helyzetben rá vannak kényszerítve arra, hogy ők is ilyen módon viselkedjenek. Éppen ezért, egy idő után megtanulhatják a gyengébbik kezüket is használni bizonyos feladatok elvégzésére, ezért jellemzően a balkezesek lényegesen ügyesebben használják jobb kezüket, mint a jobbkezesek a balt. Ugyanakkor ez csak egy kényszer szülte készség, ettől még a dominánsabb és az ügyesebb kéz továbbra is a bal marad – amelyet sok esetben nem vesznek figyelembe a kézi szerszámok elkészítése során. Nézzünk is meg néhány példát arra, hogy miben különböznek bizonyos mindennapi cikkek balkezes változatai!

Balkezes olló

A balkezes olló pengéi meg vannak fordítva, azaz a felső penge minden esetben a bal oldalra került. Ennek köszönhetően balkézzel történő használatnál is látható a vágási vonal, amely elengedhetetlen a pontossághoz. A kéz szorító hatása pedig összenyomja a pengéket, nem pedig széttolja őket, így a papír nem csúszik el a pengék között.

Kenyérvágó kés balkezeseknek

Szintén gyakran előforduló helyzet a hétköznapokban, hogy kenyeret kell szeletelnünk. Balkezesként egy hagyományos késsel ez sem könnyű feladat, sokszor szinte lehetetlen egyenes, szép szeleteket vágni. A balkezes kenyérvágó kés esetén a penge jobb oldalán helyezkedik el a fogazat, amely képes ellensúlyozni a kéz csavaró mozgását, ahelyett, hogy ráerősítene arra.

Kerti szerszámok esetében is fontos a balkezes kialakítás

Hasonló a helyzet egy metszőolló esetében is, ilyenkor a pengék elhelyezkedése mellett a pengereteszelő mechanizmus is jobb oldalra került, hogy az a bal hüvelykujjal könnyen kezelhető legyen. Emellett is sok kerti szerszámot jobbkezesek számára terveztek, ami sokszor veszélyes lehet balkezesek számára, gondoljunk például a láncfűrészre. Viszont az olyan, kétkezesnek látszó szerszámok, mint a sövényvágó olló sem használható kényelmesen balkezesek számára, akik általában jobbról balra szeretnek haladni.