Egyszerű rönkfa kerti bútor házilag

Ha van hozzá türelmünk, időnk és affintásunk, egy kerti bútor házilag történő elkészítése lehetőségek szinte végtelen palettáját tárja elénk. A nyár beköszöntével egy jó időre magunk mögött hagytuk a borús, csapadékos és hideg időjárást, nagyjából ősz közepéig remek lehetőségünk adódik a kertben folytatott esti beszélgetésekre, hétvégi sütögetésekre vagy akár a napközbeni hűsölésre is. Rengeteg lehetőség áll előttünk, kis kreativitással szinte bármilyen kerti bútor házilag is könnyedén elkészíthető. Mostani cikkünkben össze is gyűjtöttünk néhány ötletet, ha bárkinek is egy kis ihletre lenne szüksége.

Frappáns kerti bútor házilag – mire lesz szükségünk hozzá?

Az utóbbi években egyre népszerűbb DIY (do it yourself – csináld magad) mozgalom jegyében napjainkra számos ötletes praktika jelent meg az interneten, amelyek segítségével egy kis kreativitással és ügyességgel rengeteg olyan dolgot készíthetünk el házilag, amelyeket korábban kizárólag a kertészeti szaküzletek kínálatában kerestünk. Az alapvető barkácsfelszerelésekre azért szükségünk lesz, valamint az sem árt, ha egy kisebb műhelyt be tudunk rendezni.

Vásárolhatunk előre megmunkált fa anyagokat is. Ha azt szeretnénk, hogy szinte teljesen natúr alapanyagokból kezdjünk el dolgozni, akkor ilyen esetben a natúr fa felületeket mindenképpen kezelnünk kell. Méretre kell őket vágni, majd csiszolni, lakkozni, adott esetben festeni is kell. Érdemes ezeknek is utánaolvasni, ha nem tudjuk még pontosan, hogy melyik feladatra milyen szerszámra vagy gépre lesz szükségünk.

Milyen alapanyagokból dolgozzunk?

 

Természetesen az sem von le semmit DIY érdemeinkből, ha már eleve előkészített alapanyagokkal kezdünk neki a munkának. Egy építési gerenda például számos lehetőséget rejt magában, akár új, akár újrahasznosított formában is. Utóbbi esetben némi felületetkezelés, csiszolás és lakkozás szükséges lehet. Nem minden esetben kell ehhez csiszológépet vásárolni, a megfelelő mennyiségű csiszolóvászon segítségével kézzel is elvégezhetjük ezt a részt.

Kerti rönkbútorok, akár házilag is

Egyszerűbb rönkbútorokat mi magunk is készíthetünk, székek és asztalok is készülhetnek belőlük, például egy rönkfa kerti kiülő kifejezetten látványos eleme lehet bármelyik udvarnak. Stabil, masszív és a természetesség erejével hat, nem véletlenül divatos ezeknek a lakberendezési darabként való felhasználása. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy gyakorlatilag csak hántolni kell, majd ezt a felületet kezelni, hogy védve legyen az időjárási hatásoktól és bátran használhassuk anélkül, hogy megsértenénk vele magunkat. A kevés megmunkálásnak köszönhetően pedig megőrzi naturális hatását.

Az alapanyagokat beszerezhetjük kertészetekből, de egy kertben kivágott fa törzsét is használhatjuk. Ilyen esetben is hántolni kell, azaz el kell távolítani a kérgét. Majd érdemes rászánni az időt a száradásra, ez akár pár hónap is lehet. Azért kell türelmesnek lenni, mert a száradás következtében vizet veszít, így ha minimális mértékben is, de csökkeni fog a térfogata.

Miután ezt az időt kivártuk, kezdhetjük a csiszolást, hogy sima felületet érjünk el. Majd érdemes lekenni valamilyen fakonzerváló anyaggal, hogy megelőzzük a gombásodást vagy a szú okozta károkat. Ha a kerti bútor házilag készül el, akkor is érdemes iránymutatásnak venni a bolti darabokat. Méretük, kialakításuk nem véletlenül olyan, amilyen, pontosan tudják, hogyan lesz például egy asztal kellően magas és stabil a kényelmes és biztonságos használathoz. Egy szék minimális tapasztalattal is elkészíthető, remek alkalom a kísérletezésre.

Egy rönkfa kerti kiülő azért már sokkal nagyobb hozzáértést igényel, főleg, ha tetővel is szeretnénk ellátni, hiszen több balesetveszélyt rejt magában. Statikáját könnyedén tanulmányozhatjuk, ha az interneten körbenézünk a bolti darabok között. Szükségünk lesz a megfelelő tervezésre, érdemes papírra vetni elképzeléseinket és minden méretet pontosan kiszámolni, majd rászánni az időt a precíz kivitelezésre is. Egy egyszerűbb pad vagy asztal elkészítésébe viszont kezdőként is belefoghatunk, amely remek alkalom lehet a gyakorlásra a komolyabb kerti bútor házilag történő elkészítése előtt.