A kutyaház készítés nem ördöngösség

Ha kertes házban élő gazdik vagyunk, akkor előbb vagy utóbb minden bizonnyal elgondolkodunk a kutyaház készítés lehetőségén. Bár a különböző áruházakban, bevásárlóközpontokban vagy állatkereskedésekben kész darabok széles kínálatából válogathatunk, azonban a napjainkban egyre népszerűbb csináld magad megoldások sok mindenkit ösztönöznek arra, hogy saját kezükkel készítsék el házi kedvencük kis lakrészét. Nézzük is meg, milyen lehetőségeink vannak, ha elhatároztuk magunkat egy ilyen projekt végigvitele mellett!

A tervezés a kutyaház készítés első lépése

Mint bármilyen építési munkálatnál, a kutyaház készítés során sem hagyhatjuk ki az olyan alapokat, mint a megfelelő tervezés. Itt rögtön választási lehetőség tárul elénk, hiszen szintén dönthetünk kész megoldások mellett: az interneten böngészve letölthető kutyaház tervrajzra is bukkanhatunk, de magunkra vállalhatjuk ezt a feladatot is és saját magunk láthatunk neki az alapok megtervezéséhez.

Ha így döntünk, akkor szabad kézzel, a szükséges segédeszközök használatával is belekezdhetünk a feladatba, azonban az interneten is rengeteg, kifejezetten erre a célra készült tervezőprogram érhető el. A méreteket tekintve nem lehet általános érvényű tippeket adni, ugyanis ahány fajta kutya, annyi magasság, testtömeg és a többi. Ezért érdemes pár kört tenni az interneten és kifejezetten a saját kutyánk fajtájának megfelelő támpontok után nézni. Fontos, hogy kényelmesen elférjen benne, legyen elég szabad helye megfordulni és lefeküdni.

 

Annyi azért talán elmondható, hogy egy törpe méretű kutyának egy 45 x 55 centiméter alapterületű darab is bőségesen elegendő lehet fél méteres magassággal, míg a nagyobb testű egyedek estén kétszer ekkora belmagasság mellett akár egy másfél – kettő négyzetméteres alapterület is szükséges lehet.

Ha az anyaghasználaton gondolkodunk, akkor elmondható, hogy a fa kutyaház tekinthető a legjobb választásnak. Ez az anyag ugyanis nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, télen képes melegen, nyáron pedig hűvösen tartani a ház belsejét. Ami nagyon fontos ugyanis, az a megfelelő szigetelés és a védelem az olyan időjárási körülményekkel szemben, mint a szél vagy a csapadékok.

Milyen anyagokra lesz szükségünk a kutyaház készítés során?

A fa tekinthető általánosan használt alapanyagnak, de emellett természetesen használhatunk OSB lapokat. A tégla vagy a beton használata nem kifejezetten célszerű, ezek az anyagok ugyanis télen nagyon áthűlnek, ezzel egy kellemetlen belső klímát teremtve. A szigeteléshez bármilyen alkalmas anyagot használhatunk, ez lehet akár kőzetgyapot is, de hungarocell lapok is kiválóan képesek ellátni ezt a funkciót. A lényeg az, hogy kutyánk képes legyen befűteni a saját testével az egész „helyiséget”.

Az, hogy milyen megoldással szeretnénk élni a kutyaház készítés során, az csak ránk van bízva. Az interneten rengeteg oktató anyagot, videót vagy útmutatót érhetünk el, amelyek között böngészve biztosan találhatunk egy számunkra is szimpatikus, viszonylag egyszerűnek, azonban közel sem bonyolultnak tűnő technikát. Szükségünk lesz a tervek és az alapanyagok mellett bizonyos szerszámokra, valamint türelemre és saját ügyességünkre, kreativitásunkra is.

Kreatív kutyaház készítés

Bármilyen módszerre is essen a választásunk, az alapok szinte minden esetben azonosak lesznek. Azaz, először a kereteket és a vázakat kell elkészíteni, majd ezt követően lefektetni a padlót, gondoskodni a megfelelő víz- és hőszigetelésről, rögzíteni a tetőt, valamint a falakat. Minden esetben felejtsük el a szabályos négyzet alapú házakat (ha egyáltalán felmerült volna).

Ami fontos, hogy a bejárat a hosszabbik oldal egyik végébe kerüljön, mert így az esetleges szél nem tud keresztülfújni az egész házon, így pedig lesz egy olyan szélvédett része az alapterületnek, ahol kedvencünk meghúzhatja magát egy viszontagságosabb időjárás esetén is. A megjelenést tekintve pedig bátran szemezgessünk az elérhető ötletek közül, legyen a célunk egy rusztikus vagy éppen modern kutyaház, nyereg- vagy lapostetős változat, esetleg valami teljesen egyedi elképzelés.