Az akkus ütvecsavarozó miben különbözik az akkus ütvefúró csavarozótól?

Az akkus ütvecsavarozó elnevezése viszonylag egyértelműen utal funkciójára is, olyan vezeték nélküli szerszám, amellyel csavarokat vagy más menetes rögzítőket lehet be- vagy éppen kicsavarozni. Azonban amint mellé kerül az ütvefúró, a fúrógép, a fúrókalapács vagy az akkus ütvefúró csavarozó kifejezés, talán sokan hajlamosak összezavarodni ezek hallatán. Mostani bejegyzésünk elején először ezeket a fogalmakat próbáljuk meg tisztázni, majd megnézzük, pontosan mit is jelent az akkus ütvecsavarozó, mikor, milyen feladatokra érdemes ezt a szerszámot használni.

Mi a különbség az ütvecsavarozó és az ütvefúró között?

A két szerszám között elnevezésükön túl működési elvükben és funkcióikban is különbségek vannak, még ha léteznek is közöttük átfedések és külső megjelenésükben nagyon hasonlítanak egymáshoz: legtöbbjük pisztoly alakú, kézben tartható, lehet vezetékes vagy vezeték nélküli és forog a fejük, ha egy gombot megnyomunk rajtuk. Az ütvefúró feje működés közben pár milliméteres mozgásokat végez előre és hátra, percenként több ezer darabot. Ezt a „mozgást” a beépített ütőműnek és két körmöstárcsa munkájának köszönheti.

Funkcióját tekintve elsősorban falazat fúrására, lyukak kialakítására, esetleg dübelek rögzítésére alkalmas, csavarok behajtására általában nem.Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy a legtöbb modern szerszámon lehetséges váltani a fúrás, ütvefúrás és csavarozás közötti funkciók között. Lényegében ennyit az akkus ütvefúró csavarozó működéséről, amit még meg kell említeni, az a fúrókalapács. Ez szintén hasonlónak tűnik, de szemmel láthatóan nagyobb készülék. Alkalmas falazat fúrására is, azonban igazi funkciója a beton fúrása. Ebben az esetben a munkát egy más elven működő, légdugattyús ütőmű fogja elvégezni.

 

Az akkus ütvecsavarozó fő funkciója ezzel szemben az, hogy gyorsan és jól csavarjon be a csavarokat. A fúrók is képesek lehetnek csavarokat meghajtani, de nem olyan hatékonyan, sokkal jobban tudnak lyukakat fúrni. Az akkus ütvecsavarozó segítségével is képesek lehetünk furatokat fúrni, különösen, ha acélba és puha fába szeretnénk kis lyukakat készíteni, elsődleges rendeltetését azonban nem ez jelenti.

Hogyan működik az akkus ütvecsavarozó?

A pontos műszaki részletek ismertetése nélkül annyit említenénk, hogy az akkus ütvecsavarozó esetében egy kalapács és egy üllőmechanizmus végzi a munkát. A működésének a lényege, hogy a csavarbehajtóktól ismert oldalirányú forgást egy ütési funkcióval egészíti ki, amelynek köszönhetően sokkal hatékonyabban lehet vele bármilyen csavart ki- vagy behajtani, hatalmas segítséget tud jelenteni a megszorult, berozsdásodott csavarok kicsavarozásában.

Ha munka közben ellenállásba ütközik, akkor erre úgy reagál, hogy automatikusan növeli a nyomatékot, ezáltal extra forgóerőt adva a készüléknek, akár kétszer-háromszor nagyobbat, mint egy fúrógép esetében. Lényegében tehát egy akkus ütvecsavarozó úgy működik, mintha egy behajtó forgási erejéhez a fúrókalapács adta löketeket adnánk. Olyan, mintha egy kalapács hátulról ütné a fúrógépet munka közben.

Megéri egy akkus ütvecsavarozó beszerzése?

Az akkus ütvecsavarozó nagy előnye, hogy viszonylag kis méretű, mégis nagy erő kifejtésére alkalmas. Így akár a nehezen elérhető helyeken is lehet vele dolgozni, egy kézzel tartva is nagy erő kifejtésére lesz képes. A profibb gépek több beállítási lehetőséget tartalmaznak mind a fordulatszámra, mind a nyomatékra. Sokféle bittípussal lehet őket használni, így széles körben használhatók. Működésének köszönhetően minimális a csavarok elkopásának, a készülék félrecsúszásának vagy a kézfej sérülésének kockázata.

Hogy mire lesz szükségünk, az természetesen attól függ, milyen feladatokat végzünk. Ha elsősorban lyukakat kell fúrnunk és néha meghajtani egy-egy csavart, akkor egy akkus ütvefúró csavarozó lesz a megfelelő választás. Ha komolyabban barkácsolnánk, ahol sokszor kell fába csavarozni, akkor érdemes elgondolkodni egy akkus ütvecsavarozó vásárlásán.