Megvéd az áramütéstől a szigetelt csavarhúzó?

A szigetelt csavarhúzó nem hiányozhat egyetlen szakember felszereléséből sem, aki munkája során bármekkora mértékben is árammal dolgozik. Villanyszerelők esetében nem is lehet kérdés, egy ilyen szakember szigetelt csavarhúzó készlet nélkül szinte elképzelhetetlen. Azonban nem feltétlen kell direkt keresnünk a feszültséget ahhoz, hogy jól jöjjön egy ilyen darab, hiszen fordulhatnak elő olyan helyzetek, hogy ott bukkan fel elektromosság, ahol nem is számítottunk rá – különösen, ha nem vagyunk tapasztalt szakemberek. Valóban hatékony védelmet nyújt a szigetelt csavarhúzó az áramütés ellen? Miben különbözik a hagyományos, műanyag nyelű daraboktól? Mostani bejegyzésünkben ezt nézzük meg egy kicsit közelebbről.

Miben más a szigetelt csavarhúzó, mint a hagyományos?

A hagyományos szerszámok szinte mind műanyag nyéllel készülnek. Köztudott, hogy a műanyag szigetel, ezért sokan gondolhatják, hogy ez kellő biztonságot nyújt, hiszen munka közben csak a műanyag nyelet kell megfogni, amely nem vezeti az áramot, így biztosan nem történhet baj. Azonban csak azért, mert a csavarhúzó műanyag fogantyúval van ellátva, még nem fog teljes védelmet nyújtani az áramütés ellen. Akkor sem, ha erre gumi bevonat kerül, mint amilyen megoldással sokszor találkozhatunk. Ettől még a szerszám fele ugyanúgy fém marad, ami kiváló elektromos vezető. A szigetelt csavarhúzó markolata és szára egyaránt egy masszív, nem vezető műanyag réteggel rendelkezik, a hegyétől egészen végéig.

Miért nyújtanak nagyobb védelmet a villanyszerelő szerszámok áramütés ellen?

Aki elektromos árammal dolgozik, ha nem is tűzzel, de az árammal játszik munkája során. Ha nem kellő körültekintéssel eljárva egy elektromos rövidzárlat miatt valamilyen berendezés tönkremegy, az még a legkevesebb egy áramütés következményeihez képest. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még a legtapasztaltabb villanyszerelők is olyan szerszámokkal dolgozzanak, amelyek a nem várt helyzetekben is kellően biztonságosak.

 

A legjobb villanyszerelő szerszámok, így a szigetelt csavarhúzó is egyenesen kétrétegű szigeteléssel rendelkezik és különböző nemzetközi ipari szabványoknak kell megfelelnie. Nem pusztán egy szigetelő réteg kerül rájuk, hanem laboratóriumokban szigorú tesztelésnek vetik alá őket, termékleírásukból pedig tudni lehet, hogy milyen feszültségszintig védenek. A minőségi darabok akár 1000 V váltakozó áram vagy 1500 V egyenáram ellen is garantálják a megfelelő védelmet.

Elegendő a megfelelő szigetelt csavarhúzó készlet a teljes védelemhez?

Árammal dolgozni mindig veszélyes, legalábbis veszélyeket rejt magában. A szigetelt csavarhúzó és más villanyszerelő szerszámok nagyon fontos szerepet játszanak a biztonság szempontjából, ettől függetlenül soha nem szabad elmulasztani a szükséges óvintézkedéseket a munka megkezdése előtt. A biztonság az elsődleges és erről nem szabad megfeledkezni. A munka kezdete előtt ugyanúgy feszültségmentesíteni kell azt a berendezést, amelyikkel éppen dolgozni szándékozunk. Ezt a lépést soha, még a legprofibb felszerelések birtokában sem lehet kihagyni.

A szigetelt szerszámok is akkor képesek megfelelő védelmet garantálni, ha teljesen épek és sértetlenek. A szigetelőanyagnak minden esetben egyenletes vastagságúnak kell lennie ahhoz, hogy valódi védelmet legyen képes nyújtani. Ezért használat előtt a feszültségmentesítés mellett nem szabad elfelejteni a szerszámok ellenőrzését, hogy nem sérültek-e véletlenül.

Első lépes tehát mindig a feszültségmentesítés, amennyiben ez lehetséges. Azonban még ekkor is előfordulhat, hogy a közelben lévő, más berendezések táplálnak nem várt áramot más készülékbe. A szigetelt csavarhúzó, ha teljesen sértetlen és megfelel a szükséges szabványoknak, akkor képes védelmet nyújtani az áramütés ellen, ettől függetlenül soha nem szabad elfelejtkezni a lehető legbiztonságosabb körülmények megteremtéséről.