Kell-e nekem damilos fűkasza?

A nagyra nőtt fű kézi kaszával történő levágása kényelmetlen, időigényes feladat, ezért is célszerű az olyan modernebb megoldások felé fordulni, mint például egy damilos fűkasza. Népszerű megoldás, hiszen gyorsan, kevesebb erőfeszítéssel nyírhatjuk le a nagyra nőtt növényzetet. Az ehhez használt damil pedig könnyen cserélhető, így egy ilyen gép hosszú távon képes megoldani a fűnyírás kérdését. Milyen típusai léteznek?

Fűkasza, szegélynyíró és bozótvágó.

Mi a különbség közöttük? A fűkasza sok esetben helyettesíti a fűnyírót és alkalmas nagyobb területek nyírására is. A szegélynyírót akkor használjuk, ha fűnyírás után is maradtak más gépekkel nehezen elérhető területek. Jellemzően kisebb teherbírásúak és egy nagy, egybefüggő füves terület vagy gaz lenyírására nem alkalmasak. Első ránézésre hasonlít a két eszköz, azonban amíg a fűkaszák szára egyenes, ezáltal nagyobb teljesítményre képes, addig a szegélynyíró vége hajlított. A bozótvágó szintén egyenes szárú, azonban a damilos fűkaszával szemben a rendeltetése, hogy a bozót, akár kisebb, fás szárú növények levágása se okozzon gondot.

Milyen különböző damilos fűkaszák léteznek?

A damilos fűkasza mellett létezik fűrésztárcsával, pengével rendelkező változat is. Ez elsősorban a gép kialakításától függ – mi most elsősorban a damilos változatot nézzük meg most. A damilos fűkaszák között is további szempontok szerint tudunk csoportosítani, ilyen például a damildob típusa, ami lehet automata vagy koppintós. Az automata damildob folyamatosan adagolja a damilt, míg koppintós esetén a damildob gombját benyomva tudunk mindig azonos hosszúságú damilt előhúzni.

 

A felhasznált energiaforrás szerint van akkumulátoros, elektromos és benzines fűkasza is. Felhasználási területtől függ, hogy mikor melyiket érdemes választani.

Az akkus fűkasza akkor jó megoldás, ha ritkább, gyengébb és vékonyabb szárú növényekből álló területet kell lenyírni. Számolni kell az akkumulátor korlátozott üzemidejével illetve azzal, hogy a komolyabb teljesítményre képes akkus damilos fűkasza viszonylag magas áron szerezhető csak be. Az elektromos fűkasza már korlátlanabb használatra képes, azonban legalább egy hosszabbítóról gondoskodnunk kell, hiszen az áramforrás elengedhetetlen a használatához. Azonban pont a vezeték az, ami sokszor alkalmatlanná teszi ipari szintű felhasználásra, ugyanis az huzamosabb használat esetén sokszor csak útban lenne.

Erre megoldás a benzines fűkasza, ahol sem az akkumulátor üzemidejével, sem az elektromos gép vezetékeivel nem kell bajlódnunk. Az egyszerűbb, olcsóbb daraboktól az igazán profi gépekig bezárólag széles az árpaletta és a választék is. Hobbi felhasználóként lényegében csak az üzemanyag bekeverésével kell tisztában lennünk, ha dolgoztunk már ilyen gépekkel. Különösen kétütemű fűkaszák esetén, hiszen a keverési arány gyártótól függően eltérő lehet. Gyorsan lehet vele haladni, nagy terület levágására alkalmas, egyedül a hangosabb működést lehet a hátrányai közé írni.

Milyen damilt válasszunk damilos fűkasza esetén?

Természetesen minden típushoz különböző damilok alkalmasak, ami függ a damil átmérőjétől és formájától is. A kör alakú damilok az általánosabb, olcsóbb, vékonyabb és gyengébb megoldások, addig a négyzet alakú jobban vágja füvet, azonban természetesen drágább is.

Az 500 wattnál kisebb teljesítményű fűkaszákhoz 1 – 1,6 mm átmérőjű, vékonyabb damil a megfelelő. Ha a gép teljesítménye 0,5 és 1 kilowatt között van, akkor jobb egy erősebb, legalább 2 milliméter átmérőjű darabot választani. A benzines fűkasza esetén már a 3 milliméternél vastagabb damil használata ajánlatos. Ezzel a vastagsággal könnyen vághatunk le gyomokat, száraz szárakat vagy sűrűbb füvet is.

A 4 milliméternél nagyobb átmérőjű damilok pedig kizárólag nagy teljesítményű, általában benzines fűnyírókhoz alkalmasak. Ezeket nem ajánlott kis teljesítményű nyírógépekhez használni, ugyanis nem fog megfelelően működni, könnyen feltekercselődik, ezáltal pedig felesleges terhelést okoz a motornak.