Hogyan ápoljuk a kiskerti szerszámokat?

A kiskerti szerszámok ápolása nagyon fontos. Mi a legmegfelelőbb módja tárolásuknak, tisztításuknak? Ahhoz azonban, hogy évről-évre megelégedve vehessük őket újra használatba, gondoskodnunk kell a megfelelő tárolásról és karbantartásról is.

A kerti szerszámok megfelelő tárolása

A kiskerti szerszámok tárolásának a legfontosabb szempontjai, hogy a szerszámok élének tompulását megelőzzük, illetve a rozsdásodástól is megóvjuk őket. Ezért nem szabad a padlón fekve tárolni a szerszámokat, mert ilyenkor tompulhat az élük. Nem szabad nedves, párás helyen hagyni őket télre, mert korrodálódhatnak.

Az is fontos, hogy a kiskerti szerszámok tárolása biztonságos legyen. Ne tegyük olyan helyre őket, ahol az éles szerszámok balesetet okozhatnak. Arra is figyelmet és energiát kell fordítani, hogy mielőtt eltesszük a szerszámokat, tisztítsuk meg őket. Közhely, hogy a kertünkben mindig van mit csinálni. Lássuk, milyen kiskerti szerszámokra lesz szükség.

Ásólapát és kézi kapa tisztítása

A kiskerti szerszámok télre történő elrakásának első lépéseként alaposan tisztítsuk meg azokat. Durva drótkefével (hasonló ahhoz, mint amilyennel a kerti grillrácsot is tisztítani szoktuk) távolítsuk el a szennyeződéseket a szerszámok fémből készült részeiről. A tisztogatást száraz, illetve szükség esetén nedves ruhával folytassuk. Az esetleges rozsdát a lapátról és kapáról finom csiszolópapírral, smirglivel dörzsöljük le. Az így letisztogatott szerszámot olajos ronggyal töröljük át. A motorolaj megfelel a célra, nem kevésbé a növényi olaj, amelynek ráadásul környezetkímélőbb az összetétele. Ellenőrizzük a fából készült nyeleket, fogantyúkat, markolatokat is: a szálkás, durva részeket finom csiszolópapírral csiszoljuk simára, majd az egész fogantyút töröljük át lenmagolajjal.

Kézi fűrész ápolása

Ellenőrizze a kézi fűrészen, hogy vannak-e rozsda jelei. Ha rozsda vagy folt van, használjon egy merev drótkefét vagy acélgyapotot a rozsdafoltok eltávolításához. Enyhén vonjuk be a szerszámot növényi olajjal, hogy megkönnyítsük a rozsda lazulását, közben dörzsöli.

Ásónyél

Esetleg nyélcserére is sor kerülhet. A szerszámnyél esetén fontos a használóra méretezés. Biztos derékfájás lesz abból, ha a kisebb és nagyobb ember ugyanazzal a szerszámmal dolgozik. Egy 175-180 centis kertész ásója akkor jó, ha nyele legalább 140 centis, a lapát 20-25 centivel hosszabb nyélen áll biztosan a kézben, míg a gereblye nyelének legalább 220 centisnek kell lennie. Az ásó különleges szerszám, a különböző típusoknak más-más hosszúságú nyélen kell állni, ha nem így van, akkor biztos a hátfájás. A nyél kiválasztásához hasonlatosan fontos a szerszám biztos rögzítése. Érdemes elmélyedni az ék illesztés tudományában, különben a lötyögő szerszám sok bajt okozhat.

Hasító fejsze

Ha a hasító fejsze fa fogantyúval rendelkezik, a fa végül kiszárad, szétvál és meglazul a fém alkatrésztől. Évente egyszer, vagy kétszer csiszolja meg a fogantyúkat közepes szemcséjű csiszolópapírral a durva foltok eltávolítása érdekében, és dörzsölje meg lenmagolajjal. Az olaj védőgáttal bővíti a vizet.

Metszőolló élezése

A metszőollót rendszeresen kell élezni, erre mindig fenőkövet érdemes használni. Kapható 4000 forintért is, de megteszi az olcsó is, a legjobb, ha puha. Ezzel nem lehet kárt okozni az ollóban. Ha metszés közben van szükség a gyors fenésre, akkor érdemes a metszőollót szétszedni, a domború vágóélt óvatosan satuba fogni, és finom körkörös mozdulatokkal élezni. Ha metszőollót használunk a beteg növény megmetszésére, vagy eltávolítására, azt azonnal meg kell tisztítani, mielőtt egészséges növényt megfertőzi. Az egy rész klór fehérítővel és kilenc rész vízzel töltött vödröt tartson a kertben, hogy fertőtlenítsük a szerszámokat oldatba merítve és alaposan megszárítva, mielőtt a következő növényen dolgozna.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás