A megfelelő fűkaszával könnyű a fűnyírás

A benzines fűkasza népszerűsége vitathatatlan, viszont manapság már nagyon széles kínálat áll a rendelkezésére ezekből a termékekből, amelyeknek a kiválasztása során akadályokba ütközhet. Ezért fontos tisztában lennie azzal, hogy melyik géptől mit várhat el. Így az eszközt az adott feladatnak megfelelően alkalmazhatja, amivel időt, pénzt és energiát takaríthat meg. Ássunk mélyebbre a bozótvágók világában, hogy nyilvánvalóvá váljon melyikkel jár a legjobban!

A benzines fűkasza nem szegélynyíró

Bár az elnevezésükből egyértelműen következtethetünk, hogy két eltérő berendezésről van szó, a gyakorlatban ezek nagyon is hasonlítanak. A kulcs a teljesítményben és ezáltal a felhasználásban rejlik. A helyzet bonyolítása érdekében, találkozhatunk olyan modellekkel is, amelyek átfedést képeznek a két fent említett változat között. Benzines fűkaszának gyenge, de szegélynyírónak több, mint elég. A benzines fűkasza jeleskedik a nagyobb területek megtisztításában és a keményebb növényekkel is megbirkózik. A szegélynyíróra úgy is tekinthetünk, mint egy precíziós eszközre, amivel hozzáférhetünk az olyan helyekhez, ahová már nem fértünk be a fűnyíróval. A hasonlóság ellenére, a benzines fűkasza szára egyenes, míg a szegélynyíróé hajlított. Mindkettő damillal dolgozik, de fűkaszához vágótárcsa is használható.

A damilos fűkasza legfontosabb része

Ez az alkatrész nem más, mint a damilfej, ami nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen ezen keresztül adagolható a nyíráshoz használt damilszál. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a damilos fűkasza esetében az automata vagy a félautomata damilfej a jobb választás. Az automata változat könnyen adagolható, viszont kevésbé gazdaságos, mert gyorsabban fogyasztja a damilt. A félautomata viszont gombnyomásra mindig 1 egységnyit adagol. A damilfej akkor számít minőséginek, hogyha minden alkatrésze cserélhető. Ez garantálja a hosszú élettartamot. Logikus, mivel másképp a fűkasza használhatatlanná válna, ha nem lehetne felújítani a damilfejet. Egyébként a vágószál cseréje házilag is megoldható.

Elektromos fűkasza a benzines ellen

 

Egyértelmű nyertes nincs. Azzal csak Ön veszíthet, ha nem a megfelelő változatot sikerül beszereznie. Ennek elkerülése végett, győződjön meg arról, hogy mekkora területet szeretne karbantartani a fűkaszával! Az elektromos fűkasza hatótávolságát a hosszabbító kábel hossza határozza meg. Egy nagyteljesítményű elektromos fűkasza hatékonysága már vetekedhet egy benzinmotoros modellel. Munka közben gondot okozhat folyamatosan a kábelre figyelni azért, nehogy a damil közelébe kerüljön. A kertben, a ház körül vagy előtt tökéletes megoldásnak számít az elektromos vagy akkus változat. A karbantartása lényegesen egyszerűbb és nem kell az üzemanyag-keverékkel bajlódni, nem úgy, mint a kétütemű benzines fűkasza esetében.

A kettő között átmenetet képeznek az akkus modellek. Ezekben egyesül a benzines és az elektromos összes előnye. Az egyértelmű hátrány az akku lemerülése, ami nem tölthető olyan gyorsan újra, mint a benzines fűkasza üzemanyagtartája. Ennek ellensúlyozása érdekében már számos gyártó bevezette a gyorstöltést az akkus fűkaszák és szegélyvágók területén is. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor nem árt egy pótakkut beszerezni. Ebből az is következik, hogy az akkus szerszámgépek nem tartoznak az olcsó kategóriába. Ám ez idővel minden bizonnyal változni fog.

A benzines fűkasza karbantartása

Kulcsfontosságú tevékenység, hogyha nem szeretnénk idő előtt tönkretenni az eszközt. Mivel a benzinmotor összetettebb konstrukcióval rendelkezik az elektromos változattal szemben, ezért a meghibásodás lehetősége is nagyobb. Ezért lényeges a rendszeres karbantartás. Mit jelent ez egészen pontosan?

A gépek használati utasításában megtalálható, hogy milyen időközönként szükséges újra zsírozni az eszközt. Általában az alkatrészek tisztításával kapcsolatban is megtalálhatjuk az erre vonatkozó tanácsokat, tippeket. Így már biztosan nem lesz gond a füves területek gondozása, hála a benzines fűkaszának.