fa gravírozás

Könnyen elsajátítható a fa gravírozás

Egy kis kézügyességgel, kreativitással és a megfelelő eszközökkel nagyszerű dolgokat alkothatunk. A gravírozás könnyen elsajátítható egy kis türelemmel és kitartással. Rendszeres gyakorlásra lesz szükség és érdemes az alapoknál kezdeni. Viszont, akinek még nem volt ilyesmivel dolga korábban, azt sem tudja, hogy mik számítanak alapoknak. Először is érdemes beszerezni egy profi fa gravírozó eszközt, amivel kiélhetjük a művészi vágyainkat. Ebben a tekintetben a Dremel egy igazán jó választás. Ezzel a nagyszerű szerszámmal nem csak fába, de sok más anyagba is gravírozhatunk.

fa gravírozás
Fa gravírozás

Minden anyag, más és más, ezért külön technikára van szükség. A fa gravírozás mind közül talán a legegyszerűbb. Hogyha beszereztük az adott eszközt a szükséges tartozékokkal, akkor ki kell választani a tökéletes faanyagot. Az arany középút lehet a legjobb választás ilyenkor. Nem jó sem a túl puha, sem a túl kemény fa. Hogyha minél gyorsabban szeretnénk elsajátítani a fa gravírozást, akkor lapos felületekkel próbálkozzunk. Az egyenetlen felületek esetében külön figyelmet kell fordítani a szögekre, illetve, hogy pontosan hogyan is tartjuk a munkaanyagot, mert ez is nagyban befolyásolhatja a végeredményt. Mindig kezeletlen fával dolgozzunk fa gravírozás esetén. Hogyha csak lakkozott vagy festett faanyag áll a rendelkezésünkre, akkor azt le kell csiszolni, majd letörölhetjük egy vizesronggyal és ezután már kezdődhet a fa gravírozás.

A védőfelszerelésről sem szabad megfeledkeznünk, mert bár a fa gravírozó aprócska készüléknek tűnik, attól még csúnyán megsebesíthet, hogyha figyelmetlenek vagyunk a használata közben. A szabadkezű fa gravírozás gyerekjátéknak számít annak, aki profi. Viszont, ha mi még csak most ismerkedünk ezzel a művelettel, akkor nem árt valamilyen minta alapján elkészítenünk az alkotásunkat. Ezzel sokkal szebb eredményt érhetünk el, miközben gyakoroljuk a technikát. Fontos a fa gravírozó tartozékainak az ismerete is. hogyha pontosan tudjuk, hogy melyiket mikor érdemes alkalmazni, akkor nem fog hiba csúszni a számításainkba. A nagy sebességű vágók, hornyolásra és üregezésre is alkalmasak, továbbá jól jönnek, hogyha formázásról van szó. Ezeket általában fa és bőr gravírozásához érdemes használni. A gravírozó vágók már sokoldalúbb tartozékoknak számítanak, mivel ezeket többféle anyag esetében lehet felhasználni. Amikor a részletek kidolgozására kerül a sor, akkor ezt a gyémántcsiszolóval lehet megoldani. Ezt nem csak fához, de üveghez is lehet használni. A szerszám használata egyszerű és kényelmes. Úgy kell fogni, akár egy ceruzát, mert így lehet a legkönnyebben p